Duurzame en betaalbare woningen
Wonen wordt almaar duurder. Jaar na jaar stijgen de prijzen van huizen en appartementen op de koop- en op de huurmarkt. 75% van wie eigenaar wil worden, geeft aan dat de kosten van grond, de bouwkosten en de prijs van bestaande woningen een probleem zijn, zo blijkt uit een onderzoek bij 2000 personen, in opdracht van Embuild. En dit terwijl 82% van de Belgen een woning wil bezitten en de hoge huurprijzen ook problematisch zijn voor 75% van de huurders.
De hoge inflatie en stijgende rentevoeten jagen de huurprijzen omhoog en maken hypothecaire kredieten een stuk duurder. Daarnaast beperkt de bouwshift het aantal beschikbare bouwgronden, wat de woon- en huurprijzen structureel verder riskeert te verhogen.
Een andere factor die wonen steeds moeilijker betaalbaar maakt, is de noodzaak om ons verouderd woningpark versneld volledig duurzaam te maken. De Europese klimaatdoelstellingen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% te verminderen, leiden ertoe dat we de renovatiegraad van onze woningen minstens moeten verdrievoudigen. Naast strenge prestatie-eisen voor nieuwe woningen gelden ook al bepaalde energieprestatie-eisen voor verhuurders en voor kopers van bestaande woningen in sommige gewesten van het land. Deze eisen zullen verder worden verstrengd en veralgemeend de komende jaren, waardoor de kostprijs van wonen verder zal stijgen. Ook daarvoor moeten oplossingen worden aangeboden, want 50% van de eigenaars zegt nu al moeite te hebben met de financiering van de noodzakelijke energierenovatie.
In deze context vraagt Embuild de verschillende hefbomen te activeren die nuttig zijn om woningen beter betaalbaar te maken. Daarvoor moeten de fiscale en financiële prikkels correct worden gezet. Daarnaast is ook een passend regelgevingskader van groot belang. Een slecht doordachte aanpak kan namelijk onnodige extra kosten met zich meebrengen die de betaalbaarheid van woningen onder druk zetten, terwijl een goed doordachte aanpak juist kan helpen om de financiering te vergemakkelijken, de kosten in de hand te houden, vertragingen te beperken, enz.
Betaalbaar wonen in turbulente tijden
Whitepaper: “Circulaire en biobased ambities en aanpak aanbestedingsproces"
Whitepaper" “Hoe het wetgevend kader circulair biobased bouwen kan stimuleren"
Visierapport: "Naar klimaatneutraal Vlaams bouwen"
Gids voor hergebruik van bouwmaterialen (FR)
Embuild Magazine | Biodiversiteit en bouw zijn geen tegenstellingen